Ανταπόκριση από την εργατική κινητοποίηση της Κυριακής 11/6 στην Ερμού

Στις 11/6, ο πολυεθνικός όμιλος INDITEX επιχείρησε για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή να ανοίξει τα καταστήματά του στο κέντρο της Αθήνας εκμεταλλευόμενος την άμεση εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για 32 εργάσιμες Κυριακές στον δήμο Αθηναίων. Μόλις μια εβδομάδα πριν, η εργοδοσία της INDITEX αναγκάστηκε ν’ ανακαλέσει την απόφαση της για λειτουργία των καταστημάτων υπό το βάρος των αντιδράσεων που ακολούθησαν. Το πάθος όμως της διοίκησης για την καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας δεν τους άφησε να μάθουν από τα λάθη τους και ακολούθησαν τις ίδιες πρακτικές. Χωρίς να δημοσιοποιήσουν πουθενά το άνοιγμα των καταστημάτων, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους μόλις τέσσερις μέρες πριν, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις και επιβεβαιώνοντας το  «ZARA σημαίνει λάστιχο». Από την πλευρά μας, η  αντεργατική αυτή στάση της εργοδοσίας απαντήθηκε αμέσως με μοίρασμα ανακοίνωσης/ενημέρωσης στους εργαζόμενους των καταστημάτων της Ερμού και της Σταδίου το πρωί της Παρασκευής 9/6 και με δημόσιο κάλεσμα για εργατική συγκέντρωση την Κυριακή 11/6 στην Ερμού. Τρέχοντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, η διοίκηση ανακάλεσε το άνοιγμα των καταστημάτων το μεσημέρι της Παρασκευής. Για ακόμα μια φορά, η εργοδοσία παίζει κρυφτό σε βάρος των εργαζόμενων που καλούνται να προσαρμόζουν τις ζωές τους κάθε δύο μέρες, σύμφωνα με τις αποφάσεις των στελεχών. Το ωράριο λάστιχο που εφαρμόζει η εργοδοσία εδώ και καιρό έχει όρια. Όσο και να θέλουν να απομονώσουν και να ελέγξουν τους εργαζόμενους, η δυσαρέσκεια και η αντίδραση είναι πλέον παρούσα μέσα στα καταστήματα. Το λάστιχο ξεχείλωσε.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και αφού ο «λαγός» για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και κυματοθραύστης των αντιδράσεωνόμιλος INDITEX, έκανε πίσω,  μικρά και μεγάλα αφεντικά ακολούθησαν το παράδειγμα του.

Η εργατική συγκέντρωση του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια»  την Κυριακή 11/6 στην Ερμού συνάντησε κλειστά καταστήματα. Παρόλο που μέσα στην εβδομάδα πολλοί εργοδότες είχαν ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι θα εργαστούν την Κυριακή, δεν επιχείρησαν να το πράξουν. Οι ελάχιστοι που το δοκίμασαν (Marks&Spencer, THS, Sephora, Tsakiris Mallas), γρήγορα άλλαξαν γνώμη μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων. Από πολύ νωρίς η Ερμού ήταν έτσι όπως πρέπει να είναι κάθε Κυριακή.  Ένας πεζόδρομος μόνο για περίπατο.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισιτικά τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

Ήρθε η ώρα  για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο εμπόριο να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην οργανωμένη απόπειρα της εργοδοσίας να τσακίσει την κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας.

Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα αγώνα της τελευταίας ανακοίνωσής μας:

«Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να οργανώσουν, προετοιμάσουν και προκηρύξουν απεργίες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στη συνθήκη ελαστικοποίησης της ζωής μας.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ας συσπειρωθούμε γύρω από τα σωματεία του κλάδου,ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, ας ανοίξουμε συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, ας δημιουργήσουμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορική ζώνη, σε κάθε εμπορική αλυσίδα.

Καλούμε κάθε σωματείο, εργατική συλλογικότητα, συνέλευση και συλλογικότητα του κοινωνικού-ταξικού κινήματος να συμβάλει έμπρακτα στην υπεράσπιση των εργατικών διεκδικήσεων και συμφερόντων.»

Σε κάθε χώρο δουλειάς, απαντάμε συλλογικά και δυναμικά: Κυριακή αργία για όλους και όλες!

Καμία απόπειρα σε βάρος των εργαζομένων δεν θα μείνει αναπάντητη. Καμία μεθόδευση για σιωπηρό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα μείνει κρυφή. Καμία παραβίαση του ωραρίου δεν θα περάσει.

Εργαζόμενοι- εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου

orthostasia.wordpress.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*