Συγκέντρωση στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη την Παρασκευή 23/6 στις 19:00

Η Πέτρου Ράλλη, ως Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής αποτελεί κομβικό σημείο στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της επίσημης μεταναστευτικής πολιτικής που επιβάλλει την αορατοποίηση των μεταναστών με τον εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και τη στρατιωτική τους διαχείριση με την συνεργασία αστυνομίας, στρατού, δικαστικών αρχών και ΜΚΟ.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή κρατείται εκεί ένας τεράστιος αριθμός-μεταναστών (περίπου 300), κάτω από άθλιες συνθήκες και σε ακραία απομόνωση.

Πρόκειται για διοικητική κράτηση, που βασίζεται στην έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων ή/και στο χαρακτηρισμό του κρατούμενου ως «επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» σύμφωνα με την αυθαίρετη κρίση των μπάτσων. Το μέγιστο όριο της κράτησης αλλάζει ανά περιόδους, ανάλογα με τους στόχους της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες , καθώς ο σχετικός νόμος είναι εσκεμμένα αόριστος. Μία από τις άμεσες συνέπειες είναι ότι οι μπάτσοι μετατρέπονται και-θεσμικά σε απόλυτοι διαχειριστές της ζωής του κάθε κρατουμένου. Μπορούν έτσι να ασκούν κάθε εξουσιαστική πρακτική, από την άμεση βία μέχρι το να αποφασίζουν αυθαίρετα για την διάρκεια της κράτησης . Αφήνεται έτσι ο χώρος σε κυκλώματα μπάτσων-δικηγόρων-μεταφραστών να εκβιάζουν τους κρατούμενους για να τους απελευθερώσουν ζητώντας τους αντίτιμο.

Τα κρατητήρια της Π. Ράλλη είναι κλειστού τύπου και κατανέμονται σε 2 κυρίως ορόφους, όπου οι άνδρες κρατούμενοι παραμένουν στις πτέρυγες Δ1 με Δ5 του 1ου ορόφου, σε σκοτεινά-κελιά πολύ μικρών διαστάσεων, στοιβαγμένοι ανά 5-6 άτομα σε κάθε κελί. Στον 2ο όροφο σε ένα-διαμορφωμένο κελί εγκαταλείπονται όλοι μαζί όσοι από αυτούς θεωρούνται βαριά ασθενείς (με AIDS, υπατίτιδα, σύφιλη και ψυχικές ασθένειες). Επιπλέον, μετά την μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο κράτησης μεταναστριών του Ελληνικού, το οποίο και έκλεισε, οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Π.Ράλλη και από τότε λειτουργεί και για την κράτηση μεταναστριών, οι οποίες κρατούνται επίσης στο 2ο όροφο.
Τα παράθυρα των κελιών που βλέπουν στο δρόμο είναι ελάχιστα ενώ τα περισσότερα δεν έχουν φυσικό φως. Ο-προαυλισμός είναι περιορισμένος σε χώρο και διάρκεια, ενώ όλοι οι κρατούμενοι υπόκεινται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς επισκεπτηρίων όπου μπορούν να δουν μόνο ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο δηλώνουν οι ίδιοι κάθε μήνα. Η διαμόρφωση του κτηρίου σε συνδιασμό με τον ελάχιστο αριθμό επισκεπτών απομόνωνει εσκεμένα τους κρατούμενους και τους καθιστά αόρατους.

Στα χαρτιά εμφανίζεται ως «προ-αναχωρησιακό κέντρο», αλλά στην ουσία πρόκειται-για μία φυλακή-μεταναστών. Εκεί-αναπαράγονται όλες οι συνθήκες που συναντάμε στα κολαστήρια όπως στον Κορυδαλλό: Οι-περισσότερες ασθένειες αντιμετωπίζονται με ντεπόν, ενώ στην περίπτωση που θέλουν να πετύχουν την καταστολή του κρατουμένου οι δύο γιατροί, σε πλήρη συνεργασία με τους μπάτσους, χορηγούν βαριά ψυχοφάρμακα παρόμοια με την αλλοπερντίνα. Ειδικά το κελί που πετάνε τους βαριά ασθενείς αφήνεται σε συνθήκες απόλυτης βρωμιάς.

Ο θάνατος του ασθενή-κρατούμενου στις 6/2/17, περιστατικό που-αποσιωπήθηκε από τις αρχές, είναι τρανταχτό παράδειγμα της εγκληματικής στάσης της διοίκησης. Παρά τις διαμαρτυρίες των συγκρατουμένων του για άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο, αφέθηκε χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και σε άθλιες συνθήκες για ημέρες, με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Το παρακάτω βίντεο γυρίστηκε λίγες ώρες αργότερα από συγκρατούμενό του.

η φωνή του κρατούμενου είναι αλλοιωμένη για ευνόητους λόγους

https://www.youtube.com/watch?v=nkbh-0QOBHk

Μεθόδευση και καταστολή

Κρατούμενοι και κρατούμενες από την Π.Ράλλη σε καθημερινή βάση είτε απελαύνονται βίαια είτε οδηγούνται σε κάποιο νησί για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Οι μετανάστες δεν μπορούν να αντιδράσουν σε αυτό καθώς-έχουν μηδενική ενημέρωση σχετικά με την κράτησή τους ενώ ακόμα και τα τα έγγραφα που τους επιδίδονται δεν τα καταλαβαίνουν, αφού δεν είναι στη γλώσσα τους και δεν τους γίνεται μετάφραση. Οι κρατούμενοι/ες παραμένουν έρμαια των μπάτσων , οι οποίοι τους παροτρύνουν να παραιτηθούν από την αίτηση ασύλου τους -κάτι που μπορεί να σημαίνει και απευθείας απέλαση.
Μέσα στο κέντρο, με όλη την κάλυψη που τους παρέχεται, οι μπάτσοι συνεχώς επιτίθενται στους κρατούμενους που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης . Οι κατασταλτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν, συνυφασμένες με την «ομαλή» λειτουργία της φυλακής, είναι η απομόνωση σε ειδικό δωμάτιο, οι απειλές με την ακραία ψυχική βία που τις συνοδεύει, οι ενέσεις ψυχοφαρμάκων για την καταστολή όσων αντιστέκονται , οι συνεχείς ξυλοδαρμοί, οι βασανισμοί των κρατουμένων.

Στις 31/5/17 οκτώ μετανάστες κρατούμενοι , ενώ διαμαρτύρονται χτυπώντας τα κάγκελα των κελιών τους με αίτημα να δουν το διευθυντή, ώστε να μάθουν πότε θα απελευθερωθούν, δέχονται σφοδρή επίθεση από τους μπάτσους και μετά από άγριο ξυλοδαρμό, καταλήγουν με σπασμένα χέρια και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Σαν συνέχεια της επίθεσης, στήνεται δικογραφία εις βάρος τους με κατηγορίες τη «στάση» την «οπλοφορία» και την « πρόκληση σωματικής βλάβης». Στις 6/6/17 περνούν από ανακριτή ο οποίος τους κρίνει προφυλακιστέους μέχρι την εκδίκασή της υπόθεσής τους.
*Το υλικό των καμερών που κατέγραψε το συμβάν δεν έχει ακόμα-εμφανιστεί αν και ζητήθηκε για την υπεράσπιση τους κατά την ανάκριση.

Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες αντίστασης και συνοργάνωσης των κρατουμένων ενάντια στον εγκλεισμό και τις συνθήκες κράτησης τους, έχουν υπάρξει στιγμές όπου οι αντιστάσεις κορυφώθηκαν, με τη συντονισμένη αποχή συσσιτίου, (όπως συνέβη ακριβώς μετά το θάνατο του ασθενή), ή με φωτιές σε στρώματα και σε σεντόνια, κά. Η καταστολή, τις στιγμές αυτές, παίρνει τη χειρότερη μορφή της ,καθώς οι μπάτσοι χαίρουν ασυλίας ό,τι κι αν κάνουν.

Εμείς, καταδεικνύουμε το καθεστώς κράτησης της Π.Ράλλη. Στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι/ες με τους έγκλειστους μετανάστες και τις έγκλειστες μετανάστριες, καθώς και στους αγώνες που δίνουν, μέχρι το κλείσιμο κάθε φυλακής.

Συντονισμός συλλογικοτήτων και ατόμων ενάντια στα κέντρα κράτησης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*