Η λαμπερή βιτρίνα των «Η&Μ» ράγισε…

Το προηγούμενο διάστημα, η εργοδοσία του πολυεθνικού ομίλου «Η&Μ» (Hennes & Mauritz AB) επιχείρησε να εκβιάσει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στα καταστήματα του ομίλου ώστε να υπογράψουν με το έτσι-θέλω νέες ατομικές συμβάσεις. Οι νέες ατομικές συμβάσεις που πλάσαρε η εργοδοσία του ομίλου «H&M» αξιοποιούν κατά γράμμα τους ισχύοντες αντεργατικούς νόμους, και μετατρέπουν μέρος του μισθού σε επίδομα «εξ ελευθεριότητας του εργοδότη» δίνοντας το τυπικό δικαίωμα στον εργοδότη να το κόψει ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανένα πρόσχημα. Ουσιαστικά, η εργοδοσία του «H&M» επιχείρησε να προβεί σε οριζόντια μείωση μισθών εκατοντάδων συναδέλφων και συναδελφισσών μας. Παράλληλα, στη νέα ατομική σύμβαση, η εργοδοσία επιβάλλει την…«ελευθερία» της να μετακινεί τους εργαζόμενους από κατάστημα σε κατάστημα σε…πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα «χωρίς πρόσθετη αποζημίωση» για τον εργαζόμενο. Η άρνηση αποδοχής της «δυσμενής» μετάθεσης από την μεριά του εργαζόμενου θα σήμαινε και παραίτηση χωρίς αποζημίωση απόλυσης(!!!) Επιπλέον, στα αιτήματα των εργαζομένων να τους δοθούν οι παλιές συμβάσεις που είχαν υπογράψει (αλλά ποτέ δεν είχαν πάρει…), οι συνάδελφοι-ισσες εισέπραξαν την πεισματική άρνηση των ιθυνόντων.

Δεν λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρημάδια…

Καταγγελίες που εμφανίστηκαν με αφορμή την νέα αντεργατική σύμβαση μας έδωσαν μια γεύση  της γαλέρας των Η&Μ. Συμβάσεις έχουν χαθεί από τα αρχεία του ομίλου λόγω «κεντρικοποίησης των εγγράφων» (!!!), στοχευμένες αρνητικές αξιολογήσεις, κάμερες που ελέγχουν το προσωπικό (ακόμα και τις εκφράσεις του προσώπου), καταστήματα με οριακό προσωπικό (στην πλειοψηφία 4ωροι),  εξαντλητικά ωράρια χωρίς το δικαίωμα πρόσβασης σε καρέκλα και νερό.

μεροδούλι ξενοδούλι δέρναν ούλοι οι αφέντες δούλοι
ούλοι δούλοι αφεντικό και μ’ αφήναν νηστικό…

Και από την άλλη –σύμφωνα με δημοσιεύματα- ο όμιλος «Η&Μ», το πρώτο 9μηνο του 2016 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 14% ενώ και κατά το 2015 παρουσίασε αύξηση στον κύκλο εργασιών (εν μέσω capital control) με κέρδη 5,5εκ.€. Στο μοίρασμα της εμπορικής πίτας, βρίσκεται στην 2η θέση της ελληνικής αγοράς στον κλάδο της ένδυσης πίσω από την ισπανική αλυσίδα INDITEX  (ZARA, PULL&BEAR,MASSIMO DUTII, STRADIVARIUS, OYSHO κ.α). Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο όμιλος Η&Μ πρωταγωνιστεί μαζί με την INDITEX στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων ενώ, πρόσφατα, επιχείρησαν χέρι-χέρι να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους και στις 2/1, ημέρα κατοχυρωμένης κατ’ έθιμον αργίας για τους εμποροϋπάλληλους πανελλαδικά. Κάτι που δεν κατάφεραν μετά τη συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου και την έγκαιρη κινητοποίησή τους ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών αλυσίδων. Αυτός είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αφεντικών. Από τη μία, η συνεχής προσπάθειά τους για αύξηση τζίρου, κερδών και μεριδίου αγοράς και από την άλλη το ισοπέδωμα των μισθών και των δικαιωμάτων, η περαιτέρω απαξίωση του εργατικού δυναμικού.

αν ξυπνήσεις μονομιάς θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς…

Η εργοδοτική προσπάθεια πάγωσε μετά την μαζική άρνηση των εργαζόμενων να υπογράψουν την αισχρή σύμβαση. Ακολούθησαν μια σειρά κινητοποιήσεων και ανακοινώσεων από σωματεία και συλλογικότητες στον κλάδο του εμπορίου που συνέβαλλαν και αυτά στην στήριξη των συναδέλφων αλλά και στην αύξηση της πίεσης προς την εργοδοσία. Η οργανωμένη και μαζική άρνηση των συνάδελφων-ισσων να υποκύψουν αδιαμαρτύρητα στον εκβιασμό μαζί με την «αρνητική διαφήμιση» προς τον όμιλο, ανάγκασε την εργοδοσία σε υποχώρηση. Η άμεση αντίδραση των εργαζόμενων τρόμαξε την διοίκηση σε σημείο τέτοιο που άρχισε να στέλνει τα στελέχη του τμήματος HR στα καταστήματα για να διαχειριστεί την κρίση. Η στάση τους μας δίνει ένα μάθημα για το τι μπορούμε να καταφέρουμε όλοι εμείς οι εμποροϋπάλληλοι απέναντι στις αντεργατικές ορέξεις των αφεντικών. Γιατί κάθε μέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, πρέπει να δίνουμε μικρές ή μεγάλες μάχες για να καταφέρουμε τα αυτονόητα: για τα δικαιώματα μας, για την συλλογική μας αξιοπρέπεια, για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα, υπήρξε παρέμβαση του ΣΕΠΕ σε κατάστημα του ομίλου στην Θεσσαλονίκη. Το ΣΕΠΕ, υπηρετώντας το γράμμα των ασφυκτικών αντεργατικών νόμων που «ερμηνεύει και περιφρουρεί», ζήτησε από την εταιρεία να φέρει νέες ατομικές συμβάσεις…διορθωμένες (!!!). Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΣΕΠΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει τα πραγματικά μας συμφέροντα αφού η δήθεν νομιμότητα αυτών ή άλλων παρόμοιων συμβάσεων που θα φέρει η εργοδοσία σε καμία περίπτωση δεν  εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου, απαιτούμε το πάγωμα των ατομικών συμβάσεων γιατί ποτέ δεν υπήρξε το περίφημο ανέκδοτο της «ατομικής διαπραγμάτευσης» εργοδότη-εργαζόμενου. Μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών.

κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει…

Παρόμοιες συμβάσεις έχουν περάσει σε άλλες εταιρείες και σίγουρα θα επιχειρηθούν να περάσουν στο μέλλον σε πολλές ακόμα. Αυτό που συνέβη στα Η&Μ είναι η επιβεβαίωση ότι χωρίς εμάς όλοι αυτοί οι γίγαντες είναι ένα τίποτα. Ότι μας φοβούνται και μας υπολογίζουν περισσότερο από ότι δείχνουν. Αυτό που τρέμουν και πολεμούν με κάθε τρόπο είναι η συσπείρωση και αντίδραση των εργαζόμενων. Μας θέλουν μονάδες και όχι ομάδες. Κόντρα σ’ αυτό τους απαντάμε με συσπείρωση, οργάνωση, συλλογικοποίηση. Ας μιλήσουμε ανοιχτά, λοιπόν, με τον συνάδελφo και την συναδέλφισσά μας, ας μοιραστούμε τα προβλήματα μας, ας οργανώσουμε την δράση μας. Μέσα από ορατές και αόρατες επιτροπές, μέσα από εργατικές συλλογικότητες και σωματεία, οργανώνουμε τις απαντήσεις μας, στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο Η&Μ, έναν αγώνα που μας εμπνέει και μας αφορά όλους μας. Γιατί είναι αγώνας όλων μας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

e-mail: orthostasia@yahoo.gr/ blog: orthostasia.wordpress.com

τηλέφωνο επικοινωνίας: 6989788562

fb: Ορθοστασία Συλλογικότητα Εμποροϋπαλλήλων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*