Όταν λέμε 8ωρο, εννοούμε 8ωρο! Νέα ανακοίνωση για την μεθόδευση της Leroy Merlin να επιβάλλει 9ωρο εργασίας

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση ενημέρωσης στα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin από συναδέλφους και συναδέλφισσες μοιράζοντας την παρακάτω ανακοίνωση. Στα επιχειρήματα της ανακοίνωσης που ξεσκεπάζει τη ρητορική της εργοδοσίας, η διοίκηση της εταιρείας απάντησε με…την Αστυνομία (!) αφού κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις για να μας τρομοκρατήσει. 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις κεκαλυμμένες «νουθεσίες» της διοίκησης. Κανείς και καμία να μην υπογράψει την τροποποιητική σύμβαση!

Να σκεφτούμε ως ομάδες και όχι σαν μονάδες! Να μιλήσουμε ανοιχτά για την καθημερινή εντατικοποίηση στη δουλειά, συνθήκη που οι νέες ατομικές συμβάσεις έρχονται να νομιμοποιήσουν και να βαθύνουν και όχι να επιλύσουν, παρά τα όσα ισχυρίζεται η εργοδοσία!

Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση

Όταν λέμε 8ωρο, εννοούμε 8ωρο!

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία LEROY MERLIN, η οποία ήδη δραστηριοποιείται με 6 καταστήματα στην Ελλάδα στο χώρο του DIY λιανεμπορίου και ετοιμάζεται για νέο άνοιγμα καταστήματος μέσα στο 2019,  εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με καινούριες πρακτικές καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας στην κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα της εταιρείας: ελαστικοποίηση του ωραρίου, απολύσεις παλαιότερων συναδέλφων και ανακύκλωση του προσωπικού, ενοικίαση εργαζόμενων από την δουλεμπορική εταιρεία MAN POWER, τραμπουκισμοί και απειλές από διευθυντές είναι μερικά από τα παραδείγματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοί μας.

Παράλληλα, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι οι συνάδελφοι εργάζονται σε πλήρως εντατικοποιημένες συνθήκες. Ενώ η εταιρεία επεκτείνει την δραστηριότητα και τον τζίρο της, δεν γίνεται ούτε μια νέα πρόσληψη με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να ανταπεξέλθουν σε όλο και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Η πίεση από τους προϊσταμένους για την επίτευξη των στόχων συνεχώς αυξάνεται και το ωράριο εργασίας καταπατείται συστηματικά.

Το απόγευμα της Τρίτης 29/01/2019 κλιμάκιο του Σ.Ε.Π.Ε επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin όπου κατέγραψε μεγάλο αριθμό συναδέλφων να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους, κάτι που επιφέρει υψηλό χρηματικό πρόστιμο για την εταιρεία. Όπως είπαμε και παραπάνω, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον καθημερινό κανόνα, με δεκάδες συναδέλφους να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά.

Η εργοδοσία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό και την Παρασκευή 01/02 ξεκίνησε τις ανακοινώσεις ότι επίκειται «καλύτερη διευθέτηση» των ωραρίων εργασίας προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Ουσιαστικά, το νομικό τμήμα της εταιρείας με επικεφαλής τον κ.Κυριακού υπό τις εντολές της εργοδοσίας παρουσίασε νέες τροποποιημένες συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9.00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο με δήθεν ενσωματωμένη 1 ώρα διαλείμματος!

Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία, ενώ παράλληλα δεν παραδέχεται ότι οι νέες συμβάσεις περιέχουν αύξηση του χρόνου εργασίας. Αντίθετα υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο διάλειμμα (!!) ή ακόμα ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο…. όλοι όμως ξέρουμε πως καταλήγουν αυτού του τύπου οι  “συμφωνίες” με τα αφεντικά.

Κι όμως, αυτό το παραμύθι έχει δράκο!

Συνάδελφοι-ισσες,

η μεθόδευση της εργοδοσίας αποτελεί εξόφθαλμη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας μας, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και το νομικό τμήμα της εταιρείας, πέρα από την εργοδοσία.

Τα δήθεν φούμαρα για «εθελοντική χρήση» της νέας σύμβασης από όποιον συνάδελφο επιθυμεί ή τον «βολεύει», έρχονται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και αυτό είναι το γεγονός ότι η εργοδοσία με τις νέες ατομικές συμβάσεις θέλει να νομιμοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα 9ωρα και 10ωρα εργασίας των συναδέλφων κι αν μπορεί να τα επιβαρύνει κι άλλο.

Η δήθεν «ελευθερία επιλογής» που αναγκάστηκε να αναμασήσει η εργοδοσία μετά από το κύμα πιέσεων που ορθώθηκε, είναι κίνηση εκ του πονηρού. Επιχειρεί να λειάνει τις αντιδράσεις ενώ ταυτόχρονα θέλει να διασπάσει τους συναδέλφους σε μονάδες.

Συνάδελφοι-ισσες,

γίνεται πλέον σαφές ότι το σύντομο παραμύθι του «μεταμνημονιακού τοπίου» στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ή αποδεικνύεται ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται με κάθε αφορμή τους νόμους για τους οποίους έτριβαν τα χέρια τους εδώ και καιρό. Και οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι χθεσινές.

Μόλις πριν 2 χρόνια, οι συνάδελφοι στα H&M αρνήθηκαν μαζικά να υπογράψουν επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις που έδιναν στην εργοδοσία όλες τις ελευθερίες που ονειρευόταν: σπαστά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις ανάλογα με τις «ανάγκες της εταιρείας».

Πρόσφατα, στην αλυσίδα της Media Markt, η εργοδοσία επέβαλλε την 6μερη εργασία ενώ αυτή την περίοδο στην αλυσίδα του Jumbo οι συνάδελφοι-ισσες καλούνται να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιβάλλουν την 6μερη εργασία, τις περιόδους αυξημένης εμπορικής κίνησης, με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Vodafone, η εργοδοσία επιχείρησε να επιβάλλει ακριβώς την ίδια τροποποιητική σύμβαση με την Leroy Merlin. Μεθόδευση που καταγγέλθηκε από το σωματείο των εργαζομένων στο Σ.Ε.Π.Ε αλλά και σε 3μερη συνάντηση στο Υπ.Εργασίας, ενώ μπλοκαρίστηκε στην πράξη από την αποφασιστικότητα των συναδέλφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση-κουρελόχαρτο.

Συνάδελφοι-ισσες,

Να σκεφτούμε ως ομάδες και όχι σα μονάδες!

Κανείς-καμία να μην δεχτεί τον εκβιασμό της εργοδοσίας. Να μην αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο του!

Να απορρίψουμε μαζικά και οργανωμένα κάθε μονομερή βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας αρνούμενοι να υπογράψουμε τις νέες ατομικές συμβάσεις. Να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τους όρους εργασίας μας!

Να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, να ζητήσουμε την έμπρακτη στήριξη των σωματείων του κλάδου στην κατεύθυνση ακύρωσης κάθε εργοδοτικού εκβιασμού. Το μόνο εχέγγυο για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων είναι η οργάνωση και η αντίσταση στους χώρους της δουλειάς.

Το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, οι συλλογικές συμβάσεις με αγώνες κατακτήθηκαν και με αγώνες θα τις υπερασπιστούμε!

Ο αγώνας των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση τις ανάγκες μας μπορεί να δώσει απάντηση στις ορέξεις των εργοδοτών! Και συλλογική σύμβαση σημαίνει συλλογική διεκδίκηση!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
orthostasia.wordpress.com/orthostasia@yahoo.gr
FB: orthostasia/ ορθοστασία εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*