Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους, τα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, την ΟΙΥΕ εν όψει της Κυριακής 20/1

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,
ΤΑ ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΤΗΝ ΟΙΥΕ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 20 ΓΕΝΑΡΗ

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

Ως εργατική συνάντηση συναδέλφων και συναδελφισσών που εργαζόμαστε σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις Αθήνας και Πειραιά απευθύνουμε για άλλη μια φορά κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του κλάδου του εμπορίου. Η αρχή του 2019 μας βρήκε στον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης για την υπεράσπιση των αργιών μας. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, μετρήσαμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην θρασύτητα και την ασυδοσία των εργοδοτών του εμπορίου που θέλουν να βάλουν χέρι στην κατ’ έθιμον κλαδική αργία της 2 Γενάρη. Τις 2 προηγούμενες χρονιές, αναγκάσαμε με τις παρεμβάσεις μας σε οπισθοχώρηση μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους όπως Media Markt, Η&Μ, Inditex κ.α. Φέτος, προσπαθήσαμε εγκαίρως να δημιουργήσουμε ένα ευρύ μέτωπο αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς που εκατοντάδες συνάδελφοι-ισσες υπόκεινται τον εκβιασμό να δουλεύουν ΚΑΙ στις 2/1 παρά την εντατικοποίηση του «εορταστικού» Νοέμβρη-Δεκέμβρη που συμπεριλαμβάνει την αθλιότητα της Black Friday καθώς και τις 3 απανωτές εργάσιμες Κυριακές του Δεκέμβρη. Όλα αυτά τα χρόνια, όπως δημοσιοποιούμε τους αγώνες μας, έτσι δημοσιοποιούμε και τους απολογισμούς μας, είτε μας χαροποιούν είτε μας βαραίνουν. Φέτος, λοιπόν, μετά από 2 χρόνια, με την πολύτιμη συμμετοχή και στήριξη των συναδέλφων μας αναγκάσαμε την εργοδοσία των Empoli Outlet (Όμιλος Lapin-Παπαϊωάννου) σε οπισθοχώρηση και κλείσιμο των καταστημάτων τους σε Περιστέρι και Νέα Ιωνία στις 2/1. Επίσης, για 2η συνεχόμενη χρονιά, οργανώσαμε στις 2/1 εργατική συγκέντρωση έξω από το Factory Outlet του ομίλου Follie-Follie ο οποίος συνεχίζει να είναι ο μπροστάρης στην κλοπή της αργίας της 2/1 στον κλάδο μας. Είναι  ο ίδιος όμιλος και ο ιδιοκτήτης του, Τ.Κουτσολιούτσος, ο οποίος εδώ και μήνες αφήνει στην αβεβαιότητα χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες πανελλαδικά με αφορμή τις οικονομικές ατασθαλίες του και τα επιχειρηματικά «πάρε-δώσε» με άλλους πολυεθνικούς ομίλους. Στις 2/1/2019, καταφέρθηκε να οργανωθεί ανοιχτή εργατική συνέλευση έξω από το Factory Outlet της οδού Πειραιώς των συγκεντρωμένων μαζί με τους συναδέλφους του Factory.  Σ’αυτήν αποφασίστηκε η συλλογική διαμαρτυρία απέναντι στην εργοδοσία του Factory για την κλοπή της αργίας της 2/1 και για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του χώρου εργασίας καθώς και η οργάνωση της απεργίας την Κυριακή 20/1.  Δυστυχώς, το άνοιγμα των καταστημάτων της Praktiker για 1η φορά καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του Mc Arthur Glenn στα Σπάτα αποτελούν ανοικτές προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν έγκαιρα, μαζικά και συντεταγμένα από τους συναδέλφους και τα σωματεία του κλάδου.

Εδώ και 5 χρόνια, σε κάθε μας κινητοποίηση και ανακοίνωση υπερασπιζόμαστε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των ωραρίων και των αργιών στο κλάδο του εμπορίου, ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα ωράρια», αφορά το σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτως κλάδου. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τις διαθέσεις των αφεντικών και των υπουργείων τους. Για εμάς, συλλογική σύμβαση σημαίνει συλλογική διεκδίκηση, και στον πυρήνα της συλλογικής διεκδίκησης των συναδέλφων μας είναι η Κυριακή-αργία, η κατάργηση των ωραριών-λάστιχο και των συμβάσεων πολλαπλών ταχυτήτων, η κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και των voucher, οι αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας και άλλα πολλά που μας έχουν κλέψει ή έχουμε ανάγκη. Αυτούς τους αγώνες δίνουμε, αυτές τις διεκδικήσεις προωθούμε. Εξίσου καθαρά, εξίσου δυναμικά.

Και οι αγώνες αυτοί δίνονται και θα δοθούν μέσα στους χώρους δουλειάς από όλους και όλες εμάς που βιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα τη λύση των προβλημάτων μας. Γι’ αυτό και παλεύουμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να δημιουργήσουμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε μαγαζί/πολυκατάστημα/αλυσίδα/εμπορική ζώνη, να συσπειρωθούμε στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε αγωνιστική-απεργιακή κατεύθυνση. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Καλούμε τα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και την ΟΙΥΕ να προετοιμάσουν και να κηρύξουν εγκαίρως απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 20 Γενάρη.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και του αγώνα στα χέρια τους! Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη!

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΓΕΝΑΡΗ, 18.00 μ.μ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 στα γραφεία των σωματείων βάσης, Λόντου 6, Εξάρχεια, 2ος όροφος
για τον συντονισμό και την οργάνωση των δράσεών μας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
e-mail: orthostasia@yahoo.gr / blog: orthostasia.wordpress.com
fb: Ορθοστασία Συλλογικότητα Εμποροϋπαλλήλων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*