Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Ανακοίνωση προς συναδέλφους-ισσες στα εμπορικά καταστήματα εν όψει της εορταστικής περιόδου-«κόλαση» για τον κλάδο [orthostasia]

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Για τις Κυριακές και τις αργίες μας…

Η κυριακάτικη αργία σταθερά στο στόχαστρο των εργοδοτών-κυβερνήσεων! Μετά τις 10 εργάσιμες Κυριακές τον χρόνο σ’ όλον τον κλάδο, άνοιξε η πληγή των 32 εργάσιμων Κυριακών σε δήθεν “τουριστικές ζώνες” (Μάης-Οκτώβρης). Το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας επεκτείνεται και πέρα από τα εμπορικά καταστήματα αφού στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπεται η κυριακάτικη λειτουργία των αποθηκών του λιανεμπορίου με χιλιάδες εργαζόμενους επιπλέον να χάνουν την αργία και την ξεκούραση τους. Επιπλέον, οι εργοδότες του εμπορίου επιχειρούν να καταργήσουν κάθε έννοια αργίας αμφισβητώντας αργίες αυτές της 28/10, 26/12 ή της 2/1, που ισχύουν στον κλάδο εδώ και δεκαετίες. Εργοδότες όπως τα Factory Outlet, τα McArthurGlenn, τα Praktiker και ο Σκλαβενίτης πρωταγωνιστούν στην μάχη αυτή και η έκβασή της είναι ανοιχτή και εξαρτάται από την αγωνιστική ετοιμότητα των συναδέλφων-ισσών στους χώρους δουλειάς. Τις προηγούμενες χρονιές σταματήσαμε ομίλους όπως τα H&M, η Inditex και τα Empoli να κλέψουν τις αργίες των συναδέλφων μας. Το ίδιο να κάνουμε και φέτος!

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των συναδέλφων ότι κανένας τζίρος δεν τονώθηκε από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Το μόνο που τονώθηκε είναι ο εργοδοτικός τσαμπουκάς και η ασυδοσία τους! Ο τζίρος έχει παγώσει και «σπάει» μεταξύ Σ/Κ/Δ ενώ μικροί εργοδότες έχουν αποδεχτεί την «ήττα» τους στον ανταγωνισμό με ντόπιους/πολυεθνικούς ομίλους και δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους. Αντίθετα, οι «μεγάλοι παίκτες» του κλάδου αποφασίζουν κατά το δοκούν πόσες και ποιες Κυριακές ανοίγουν, εφαρμόζουν 5ωρα εργασίας, 3μερες συμβάσεις μόνο για Π/Σ/Κ (Leroy Merlin), προσλαμβάνουν συναδέλφους με εργόσημο (Hondos Center) κ.α. Είναι σαφές ότι ο πραγματικός νόμος για τα αφεντικά είναι τα κέρδη τους και μόνο αυτά! Ούτε η «εξυπηρέτηση του τουρισμού» ούτε η «τόνωση της εθνικής οικονομίας», πόσω μάλλον τα εργασιακά δικαιώματα και ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων.

Για τις εμπορο-φιέστες και τα απελευθερωμένα –«εορταστικά» ωράρια

Μετά την καλοκαιρινή σεζόν και το βάσανο των 32 εργάσιμων Κυριακών, έρχεται η «χριστουγεννιάτικη» σεζόν με την εμποροφιέστα της “Black Friday”. Χωρίς καμία ξεκούραση, κανένα διάλειμμα, κανένα κενό…με κομμένα ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες, με τσακισμένα νεύρα, οι εμποροϋπάλληλοι απλά…συνεχίζουμε! «Μπροστάρηδες» στην άθλια εμποροπανήγυρη οι συνήθεις ύποπτοι: Public, MediaMarkt, Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Αttica, Notos, FactoryOutlet, Intersport, LeroyMerlin, Inditex, H&M κ.α. Οι κατά τ’άλλα «ανταγωνιστές» του κλάδου, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων-ισσών μας και παράλληλα να θρέψουν περαιτέρω τον καταναλωτικό κανιβαλισμό του «αγοραστικού κοινού» με δήθεν προσφορές. Για ποια εορταστική ατμόσφαιρα μιλούν;

Η καθημερινότητα μας είναι σπαρμένη με εμπορικές φιέστες των αφεντικών:λευκές νύχτες, “εορταστικά” ωράρια-λάστιχο, εκπτωτικά 10μερα και ο περίφημος “εορταστικός” Δεκέμβρης-κόλαση με τις 3 απανωτές εργάσιμες Κυριακές! Τώρα πλασάρουν και νέες εμπορικές καφρίλες: cyber monday, valentine’s night κ.α. Ε, λοιπόν, να μας λείπουν οι φιέστες και οι γιορτές τους που μας αναγκάζουν να γκρεμίζουμε και να ξαναστήνουμε ολόκληρα καταστήματα 10 φορές σε ένα μήνα! Να μας λείπουν τα πετσοκομμένα ρεπό, οι απλήρωτες υπερωρίες και τα αυστηρά deadlines. Και όλα αυτά ενώ οι εργοδότες ψάχνουν να μας κλέψουν κάθε εργάσιμη ώρα και λεπτό με ανοίγματα και κλεισίματα πέραν του καθορισμένου ωραρίου καταστημάτων, χάριν της φιέστας!

Ο αγώνας ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά τον κάθε εργαζόμενο. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο εμπόριο, θα το αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι αύριο στην εργασία τους. Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να σκεφτεί πως η συμμετοχή του σε κάθε καταναλωτική φιέστα υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και κάνει πλάτες στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Η στήριξη στον αγώνα που διεξάγεται είναι στήριξη στα εργατικά μας συμφέροντα όλων μας.

Για τις “νέες θέσεις εργασίας”…

Tι να πρωτοπούμε για τις περίφημες «νέες θέσεις εργασίας»; Για τη γενίκευση της ενοικιαζόμενης εργασίας, μέσω δουλεμπορικών εταιρειών τύπου Man Power, Adecco, Icap, Mellon; Εταιρείες όπως το Πλαίσιο, ο Βασιλόπουλος και τα LeroyMerlin στελεχώνουν ολόκληρα τμήματα πχ.logistics αποκλειστικά με ενοικιαζόμενους σκλάβους. Για τις 3μερες εποχιακές συμβάσεις που ξεφυτρώνουν παντού αποκλειστικά για Π-Σ-Κ; Ή για τη 1μερη εργασία με εργόσημο στα HondosCenter; Ιδού ο εργασιακός παράδεισος της πολυπόθητης ανάπτυξης τους! Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι εκβιάζονται ν’αποδεχτούν την ελαστική 6μερη εργασία, όπως σε Jumbo και MediaMarkt. Τέλος, οι 16,20,30ωρες συμβάσεις την εβδομάδα που εγκαινίασε η Inditex αποτελούν άλλη μια συνθήκη λάστιχο για νέους συναδέλφους ενώ σε πολλές επιχειρήσεις επιβάλλεται η 5ωρη απασχόληση την Κυριακή ώστε οι συνάδελφοι να χάνουν το επιπλέον ρεπό. Και όλα αυτά με δεδομένους τους μισθούς πείνας και τις συμβάσεις-κουρελόχαρτα που ισχύουν στο σύνολο της τάξης μας, μέσα και έξω από τον κλάδο του εμπορίου. Τόσο υποτιμημένοι ώστε να θεωρούμε την κυριακάτικη εργασία ως bonus και απαραίτητο συμπλήρωμα του πετσοκομμένου μισθού μας.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμορφώνει το “φιλικό προς τους επενδυτές” κλίμα:

-με την κατάργηση του βασικού λόγου απόλυσης που λύνει τα χέρια των εργοδοτών

-με τη νομοθέτηση του αντισυνδικαλιστικού νόμου που επιβάλλει το φακέλωμα των εργατικών σωματείων και θέτει εμπόδια στην απεργιακή οργάνωση των εργαζομένων

– με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εκμετάλλευσης των εργαζομένων, και τον καθορισμό μιας σειράς “εξαιρέσεων” στην εφαρμογή των ΣΣΕ, ακόμα και των κλαδικών/επιχειρησιακών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ή της οικονομικής δυσκολίας των εργοδοτών!

Στη συναδελφική αλληλεγγύη η λύση, στους συλλογικούς αγώνες η ελπίδα.

Δεν αφήνουμε τους νέους συναδέλφους να θεωρούν αυτονόητη την κυριακάτικη εργασία. Μαθαίνουμε συλλογικά τι σημαίνει αργία και γιατί την έχουμε ανάγκη. Οργανωνόμαστε και ασκούμε συλλογικά το νόμιμο δικαίωμά μας στην απεργία. Υπερασπιζόμαστε έμπρακτα όλες τις αργίες μας (Κυριακές, 28/10, 26/12, 2/1, 6/1). Οργανώνουμε και ενισχύουμε τις απεργιακές περιφρουρήσεις των καταστημάτων!

Σκεφτόμαστε ως ομάδες, όχι σαν μονάδες. Ανά μαγαζί, αλυσίδα, πολυκατάστημα, εμπορική ζώνη, δημιουργούμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα. Αξιοποιούμε τις επαφές μας με συναδέλφους από άλλα καταστήματα και ενημερώνουμε για τα προβλήματά μας και τις μεθοδεύσεις του κάθε εργοδότη.Σπάμε στην πράξη τον κατακερματισμό μας!

-Δεν αφήνουμε κανέναν συνάδελφο/ισσα μόνο/η του/της στην εκδικητικότητα του διευθυντή, στο κλεμμένο ρεπό, την απληρωσιά, την απόλυση. Δεν υπογράφουμε επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις και οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των συμβάσεών μας. Προετοιμαζόμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων, πτώχευσης ή εξαγοράς της επιχείρησης που εργαζόμαστε. Την θέση εργασίας μας την κατακτήσαμε, δεν μας χαρίστηκε. Δίνουμε συλλογική απάντηση στις απαιτήσεις του εργοδότη!

-Απευθυνόμαστε στα σωματεία μας ώστε να στηρίξουν τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες. Παίρνουμε τον αγώνα και την διεκδίκηση στα χέρια μας. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις συναδέλφων-ισσών από άλλα καταστήματα με κάθε πρόσφορο μέσο:μεταφέροντας την εμπειρία μας, φέρνοντας σε επαφή συναδέλφους μεταξύ τους, δημοσιοποιώντας τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση κάνοντας τον αγώνα μας πιο μαζικό, πιο δυναμικό, πιο ανυποχώρητο.

Συνάδελφοι/ισσες, η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Η καθημερινή εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα της ζωής μας δεν βγάζει πουθενά πέρα από την αυτοκαταστροφή μας: σωματική, ψυχολογική, υλική. Οι μισθοί-ψίχουλα, οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες! Για εμάς, συλλογική σύμβαση σημαίνει συλλογική διεκδίκηση! Και στον πυρήνα της συλλογικής διεκδίκησης μας είναι η Κυριακή-αργία και η υπεράσπιση όλων των αργιών μας, η κατάργηση των ωραρίων-λάστιχο και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (ενοικαζόμενοι σκλάβοι, voucher Κ.α), οι αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας και άλλα πολλά που μας έχουν κλέψει ή έχουμε ανάγκη. Αυτούς τους αγώνες δίνουμε, αυτές τις διεκδικήσεις προωθούμε. Γιατί αν δεν φτιάξουμε τον κόσμο όπως εμείς τον θέλουμε, ο κόσμος που φτιάχνουν τα αφεντικά είναι αβίωτος για εμάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Orthostasia.wordpress.com /orthostasia@yahoo.grFb: Ορθοστασία/orthostasia εργαζόμενοι/ες στο κλάδο του εμπορίου

 

Συμμετέχουμε-στηρίζουμε την εργατική διαδήλωση οργής, αξιοπρέπειας και διεκδίκησης για αυξήσεις σε μισθούς & Σ.Σ.Ε με βάση τις ανάγκες μας το Σάββατο 30/11 στις 12.00 στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα που οργανώνουν τα σωματεία:

-Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου, χάρτου και ψηιφιακών μέσων Αττικής
– Σωματείο εργαζομένων Public
-Σωματείο εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο
-Σωματείο εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος
-Σύλλογος εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών
– Σύλλογος μεταφραστών, επιμελητών, διορθωτών Αττικής
-Σωματείο βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ
-Σωματείο εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις
-Σωματείο εργαζομένων, μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού

 

        

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*