Το φιάσκο του «Hallowin Κηφισιά 2019». Ανταπόκριση από την εργατική συγκέντρωση της 1/11 στην Κηφισιά

Το φιασκό του “Hallowin Κηφισιά 2019”

Ανταπόκριση από την εργατική συγκέντρωση στην εμπορική ζώνη της Κηφισιάς την Παρασκευή 1/11

Η εκδήλωση «Hallowin Κηφισιά 2019» που με τόσο πάθος προσπάθησε να στήσει ο εμπορικός σύλλογος Κηφισιάς την Παρασκευή 1/11 στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Η έγκαιρη κινητοποίηση μας, η προχειρότητα από μέρος των οργανωτών, η απροθυμία για συμμετοχή των καταστηματαρχών, η απουσία καταναλωτών οδήγησαν στο ναυάγιο της εκδήλωσης. Η προχειρότητα της διοργάνωσης και τα αποτελέσματα της εκδήλωσης μας οδηγούν για μια ακόμα φορά στο συμπέρασμα ότι μοναδικός στόχος των αφεντικών είναι το σπάσιμο του ωραρίου και η πλήρης απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων και δεν έχουν καμία βάση επιχειρήματα για τόνωση της αγοράς με εκδηλώσεις τέτοιου τύπου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, με εξορμήσεις ενημερώσαμε εργαζόμενους/ες στα καταστήματα της περιοχής για την παραβίαση ωραρίου την συγκεκριμένη ημέρα, ανταλλάξαμε πληροφορίες, απόψεις και εμπειρίες από τους χώρους δουλειάς και γίναμε δέκτες της αντίθεσης και της δυσαρέσκειας του συνόλου των συναδέλφων/ισσων για το ξεχείλωμα του ωραρίου. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι και στην Κηφισιά επικρατεί ο νόμος της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης και της καταπάτησης τον εργατικών δικαιωμάτων από τα αφεντικά.

Την Παρασκευή 1/11 στις 20:00 συγκεντρωθήκαμε στην οδό Κολοκοτρώνη, την καρδιά της εμπορικής ζώνης Κηφισιάς, και με μικροφωνική, πανό και κείμενα ξεκινήσαμε να ενημερώνουμε διερχόμενους για την παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ενώ παράλληλα επισκεφτήκαμε και τα καταστήματα της περιοχής ώστε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους/ισσες. Αμέσως φάνηκε ότι η φιέστα θα ναυαγήσει πολύ γρήγορα. Μεγάλα εμπορικά καταστήματα, όπως Hondos, Zara, Nike, Follie-Follie κ.α έκλεισαν με την λήξη του ωραρίου. Ακολούθησαν πλήθος καταστημάτων που διαβλέποντας το φιάσκο της διοργάνωσης και κάτω από την πίεση των εργαζόμενων, αποδέσμευσαν τους συναδέλφους/ισσες και κατέβασαν ρολά. Μετά τις 9:30 στην οδό Κολοκοτρώνη επικρατούσε ερημιά και σκοτάδι με λίγους γραφικούς διοργανωτές και παρατρεχάμενους τους να προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα. Τα όποια καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξοντώσουν τους εργαζόμενους/ες, αφού σε λιγότερο από 10 ώρες πολλοί από αυτούς/ες θα έπρεπε να είναι πάλι στο πόστο τους. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και την μετακίνηση, ο χρόνος ανάπαυσης περιορίστηκε σε λιγότερο από 8 ώρες. Άραγε η επίσκεψη επιθεωρητών του ΣΕΠΕ τι αποτελέσματα είχε;

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι, για άλλη μια φορά, πολιτικός και θεσμικός χορηγός αυτού του ξεχειλώματος του ωραρίου ήταν ο περιφερειάρχης Πατούλης ο οποίος έσπευσε να νομιμοποιήσει την καφρίλα του εμπορικού συλλόγου Κηφισιάς, μόλις 2 μέρες πριν, στο περιφερειακό συμβούλιο της 30/10. Άλλοτε ως δήμαρχος Αμαρουσίου, τώρα ως περιφερειάρχης Αττικής, ο συγκεκριμένος “θεσμικός παράγων” συνεχίζει να προωθεί με κάθε τρόπο τις εμπορικές φιέστες των εμπορικών συλλόγων και την ελαστικοποίηση των ωραρίων των συναδέλφων μας.

Στεκόμαστε αντίθετοι σε κάθε ελαστικοποίηση και παράταση ωραρίου, σε κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης και εξόντωσης μας και καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να αναλογιστούν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους σχετικά με το τι εξυπηρετούσε  η διοργάνωση της συγκεκριμένης φιέστας.

Συνάδελφοι/ συναδέλφισσες, η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Η καθημερινή εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα της ζωής μας δεν βγάζει πουθενά πέρα από την αυτοκαταστροφή μας: σωματική, ψυχολογική, υλική. Οι μισθοί-ψίχουλα, οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες!

Γιατί τα δικά μας συμφέροντα σημαίνουν οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς, σημαίνουν συναδελφικότητα και υπεράσπιση του συναδέλφου και της συναδέλφισσάς μας, σημαίνουν δημιουργία ορατών και αόρατων επιτροπών αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί, σημαίνουν συσπείρωση στα σωματεία του κλάδου μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση, σημαίνουν έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην απεργία και υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων μας. Μόνο έτσι θα τα πάρουμε όλα πίσω και όχι μόνο.

Αντί να τους φοβόμαστε, να μας φοβηθούν!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,

ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.gr
Fb:Ορθοστασία/orthostasia εργαζόμενοι/ες στο κλάδο του εμπορίου

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*