ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ INTIME

Έναν χρόνο μετά την απόλυση συναδέλφου επειδή είχε «τολμήσει» να κοινοποιήσει στον εργοδότη Αργύρη Μακρή κάποια αιτήματα των εργαζομένων (αιτήματα που αφορούσαν την πληρωμή από την εργοδοσία του κόστους μετακίνησης κατά τη διάρκεια της εργασίας, τη φθορά στα ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς, όπως και τις φθορές στον ιδιόκτητο φωτογραφικό εξοπλισμό) ένας ακόμα συνάδελφος απολύεται χωρίς καμιά αιτιολογία.

Πρόκειται για ένα πρακτορείο γνωστό για τις αντεργατικές του πρακτικές, το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και το κλίμα εκφοβισμού, κυρίως, απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες και δεν είναι διαρκώς πρόθυμοι να «χορέψουν» στο ρυθμό των ορέξεων των αφεντικών.

Ενδεικτική αυτών των πρακτικών είναι και η απόλυση του συναδέλφου μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές (30/06) -και ουσιαστικά μετά από δυο συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις, περίοδοι κατά τις οποίες τα αφεντικά δεν έχουν την πολυτέλεια περικοπών προσωπικού. Η απόλυση -διακοπή συνεργασίας, το βαφτίζουν τα αφεντικά αν είσαι με μπλοκάκι- κοινοποιήθηκε στον συνάδελφο με ένα e-mail, δίχως να δοθεί καμία «εξήγηση». Η εξήγηση, ωστόσο, για όσους/ες γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί το συγκεκριμένο πρακτορείο είναι γνωστή.

Τι συμβαίνει λοιπόν, στην πραγματικότητα, στο πρακτορείο INTIME;

Στο INTIME δεν έχουν ανάγκη τον νέο αντεργατικό νόμο του υπουργείου εργασίας, καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει «αναχρονιστικές» έννοιες όπως 8ωρα και βάρδιες. Οι φωτορεπόρτερ εργάζονται με μπλοκάκι και είναι stand by όλη την ημέρα. Τα θέματα τούς ανατίθενται μόλις μερικές ώρες πριν. Κι αν μια μέρα δεν έχουν θέμα, απλά «φυτρώνουν» στον καναπέ περιμένοντας το μήνυμα στο κινητό. Το ένα και μοναδικό ρεπό δίνεται σε ημέρα που επιλέγουν τα αφεντικά του πρακτορείου αποκλείοντας τα φορτωμένα με… σπορ Σαββατοκύριακα, όπου εργαζόμενες/οι αναγκάζονται να τρέχουν από γήπεδο σε γήπεδο διανύοντας μεγάλες αποστάσεις σε όλη την Αττική για να καλύψουν αγώνες που διεξάγονται συχνά ταυτόχρονα. Άλλες φορές χρειάζεται να περιμένουν 3 και 4 ώρες στο δρόμο για να πάνε στο επόμενο θέμα. Οι εργαζόμενοι/ες δεν δύνανται να έχουν καθόλου προσωπική ζωή -κάτι που ποσώς ενδιαφέρει τον Αργύρη Μακρή, αφεντικό του πρακτορείου.

Ένα επιπλέον «βαρίδι» για τις/τους εργαζόμενες/ους είναι οι αποστάσεις που καλούνται να διανύουν κάθε μέρα, συχνά υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε ό,τι αφορά το βάρος της συντήρησης και της εξασφάλισης ατομικών μέσων προστασίας αυτό «πέφτει» αποκλειστικά στους εργαζόμενους, με την επιχείρηση να μη δίνει ούτε ευρώ για τα παραπάνω.

Συνοδοιπόροι των αφεντικών σε όλο αυτό το τοπίο -όπως σε κάθε εργασιακό χώρο- οι εργοδοτικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι βάζουν πλάτη σε αυτές τις πρακτικές.

Και στο «βάθος» εργοδοτικό σωματείο

Είχε όμως «όραμα» ο Αργύρης Μακρής! Την ίδρυση και εδραίωση ενός νέου «σωματείου» – παραμάγαζου, εξόφθαλμα εργοδοτικού, το οποίο ως μοναδικό σκοπό έχει να στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, χτυπώντας ευθέως σωματεία, ενώσεις και συνελεύσεις.

Η ένωση αυτή δημιουργήθηκε, και πήρε τον ευφάνταστο τίτλο «Διεθνής Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος». Σε αυτή την εργοδοτική ένωση ο Μακρής και οι άνθρωποί του καλούν τους εργαζόμενους του INTIME να εγγραφούν, εγκαθιστώντας έτσι νέες τακτικές πρόσληψης, με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις.

Αυτές οι εργοδοτικές τακτικές, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στα «μαγαζιά» των ΜΜΕ, αφορούν όλες και όλους τις/τους εργαζόμενες/ους στον κλάδο, όλον τον κόσμο του αγώνα και της εργασίας.

Αρνούμενοι/ες να δεχτούμε την εργοδοτική βαρβαρότητα ζητάμε συμβάσεις αορίστου χρόνου, πενθήμερο, ρεπό και σε σαββατοκύριακα, κάλυψη όλων τον εξόδων μετακίνησης και συντήρησης των μέσων.

Όσο μεγαλώνει η όρεξη των αφεντικών, τόσο θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Κάτω τα χέρια από τους εργαζομένους συναδέλφους.

Καλούμε την Τετάρτη 25/10 στις 11:00 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στο INTIME (Ζαλόγγου 14, Εξάρχεια).

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*